Tips en links

Bij (de aanleg van) een erfelijke hartziekte

Hoe kan je de ziekte bij jezelf of in je familie met je vrienden of vriendinnen, met je ouders of met de dokter bespreken? Wat kan je doen om je beter te voelen als je boos, bang of verdrietig bent met wat je hebt?… hieronder vind je een paar tips en links naar andere websites die jou kunnen helpen om door zo’n moeilijke situatie te komen.

 

leuke dingen blijven doen

Een paar tips om over je hartziekte te praten…

Met je vrienden / vriendinnen, je ouders of de dokter

Een paar adviezen om je beter te voelen…

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je beter te voelen:

praten met anderenSoms vinden kinderen het niet fijn om met anderen over een probleem te praten. Toch kan het wel helpen om je beter te voelen! Hierdoor kan je je hart luchten. Praten met anderen helpt ook om te verwerken wat je hebt meegemaakt. Soms is het best lastig om over jouw gevoelens of een ander onderwerp te beginnen in een gesprek. Dit gaat vaak makkelijker met iemand die je vertrouwt. Praat dus met je vader of moeder, je broertje of zusje of met een vriend of vriendin. Het kan ook helpen om met iemand te praten die hetzelfde heeft als jou. Klik hier om te kijken hoe dat kan!

afleiding helptAls je je niet zo fijn voelt, helpt het vaak om iets leuks te gaan doen. Dan ga je vanzelf ergens anders aan denken. Er zijn vast dingen die je samen met je familie, vrienden, klasgenootjes of alleen kan doen en leuk vindt!

zoek je plekjeGa op zoek naar een fijne plek: soms kan het helpen om, als je boos, verdrietig of bang bent, naar een plek te gaan die je blij maakt of waar je je fijn voelt. Denk bijvoorbeeld aan een plek in de natuur. Een fijne plek hoeft geen echte plek te zijn. Soms kan je je ook een fijne plek voorstellen in je gedachten. Bijvoorbeeld een plek waar je eerder geweest bent of een fantasieplek. Doe je ogen dicht en beeld je de plek in. Het helpt echt!

denk positiefAls je iets vervelends hebt meegemaakt of je voelt je boos of verdrietig, is het soms heel moeilijk om positief te denken. Toch kan het helpen om positief proberen te denken of dingen te bedenken die wel positief zijn. Als je bijvoorbeeld denkt “… ik vind het spannend om weer naar de cardioloog te gaan…”, dan kan je je beter voelen als je bijvoorbeeld denkt “… de cardioloog houdt me gelukkig goed in de gaten!“.

Veel gestelde vragen & links

sporten met een hartziekteBij sommige erfelijke hartziekten kan vaak of intensief sporten niet goed zijn. De cardioloog denkt daarom dat het beter is om minder (of minder intensief te sporten). Dit is bijvoorbeeld bij de ziekte ACM zo. Het is handig om met je eigen cardioloog te bespreken wat jij wel en niet mag.

informatie voor werkstukkenOp dit moment wordt materiaal ontwikkeld dat je hiervoor zou kunnen gebruiken. Natuurlijk staat er al veel informatie op deze website. Andere handige websites voor spreekbeurten of werkstukken zijn:

• website “ik heb dat
• website van de jeugdbibliotheek

YoungHeartz