Lange QT syndroom

Elektrische hartziekte (LQTS)

In het hart is elektrische activiteit (lees hier hoe het hart precies werkt). Bij het lange QT-syndroom werkt deze elektrische activiteit niet helemaal goed. Mensen met het lange QT-syndroom hebben daardoor een hogere kans op hartritmestoornissen.

 

Waar komt het door?

Het lange QT-syndroom is een erfelijke ziekte. Het wordt vaak veroorzaakt door een fout in het DNA. Bij het lange QT-syndroom zijn deeltjes van de hartspiercellen niet goed aangelegd. Hierdoor kunnen de stofjes (natrium en kaliumionen) die zorgen voor de elektrische activiteit in het hart, niet goed hun werk doen.

LQTS effect

hartonderzoeken

Hoe wordt het onderzocht?

De dokter kan het lange QT-syndroom vaststellen door een hartfilmpje te maken. Hierop kan hij of zij zien dat het hart anders werkt: een bepaald stukje van de elektrische activiteit duurt dan langer dan bij mensen zonder het lange QT-syndroom. Maar niet bij alle mensen met het lange QT-syndroom is het gewone hartfilmpje anders dan normaal.

Soms wil de dokter daarom ook een hartfilmpje maken als je intensief aan het bewegen bent of als je gaat liggen en weer opstaat. Zo kun je vaak beter zien of iemand het lange QT-syndroom heeft.

Waar kan je last van krijgen?

De klachten bij het lange QT-syndroom die het vaakst voorkomen zijn:

 

symptomen LQTS

Mensen met LQTS kunnen last hebben van duizeligheid of flauwvallen. Deze klachten ontstaan omdat het hart dan erg van slag is: er is dan een ritmestoornis. Heel soms kunnen mensen hier plotseling aan overlijden. Zo’n ritmestoornis kan worden uitgelokt door bepaalde medicijnen, door stress, emoties, harde geluiden, schrik of onder water zwemmen. Het kan juist ook gebeuren als je rustig bent, zoals wanneer mensen liggen te slapen. Er zijn verschillende soorten van LQTS; elk type heeft eigen uitlokkende momenten.

Wat kan de dokter eraan doen?

De dokter kan vaak voorkomen dat mensen met het lange QT-syndroom klachten krijgen. Dit kan hij of zij doen door medicijnen te geven. Ook geeft hij of zij adviezen over leefstijl, bijvoorbeeld dat je niet onder water mag zwemmen.

Bij het lange QT-syndroom kunnen sommige medicijnen juist zorgen dat het hart van slag raakt (hartritmestoornis). Daarom vindt de dokter dat mensen met het lange QT-syndroom deze medicijnen niet moeten gebruiken.

adviezen voor watersporten

YoungHeartz