Hypertrofische cardiomyopathie

Verdikte hartspier (HCM)

Hypertrofische cardiomyopathie of HCM is een ziekte van het hart. De spier van het hart is hierbij dikker geworden. HCM komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 500 mensen heeft HCM.

Waar komt het door?

HCM wordt veroorzaakt door een fout in het DNA (genen). Een dikkere hartspier kan ook komen door andere oorzaken, zoals een hoge bloeddruk of door het doen van topsport. In dat geval noemen we het geen HCM.

Hoe wordt het onderzocht?

Bij personen die zelf al last hebben van hun hart, doet de cardioloog (dokter voor het hart) verschillende hartonderzoeken, zoals een scan van het hart of een hartfilmpje.

Om te kijken of de HCM misschien veroorzaakt wordt door een fout in het DNA (genen), kan ook onderzoek worden gedaan: DNA-onderzoek. Dit wordt gedaan door een speciale arts, een zogenoemde klinisch geneticus. Als bij iemand in jouw familie zo’n DNA-fout is gevonden, kunnen andere mensen in jouw familie zich ook laten onderzoeken.

Mensen met deze DNA-fout hebben dan een grotere kans om later in hun leven ook deze hartziekte te krijgen.

Waar kan je last van krijgen?

Meestal krijgen mensen met HCM pas op volwassen leeftijd klachten. Soms kunnen ook kinderen vanaf ongeveer 10 jaar klachten krijgen.
Mensen met HCM kunnen de volgende klachten hebben:

symptomen hcm

Bij ritmestoornissen raakt het hart erg van slag. Hierdoor kunnen mensen duizelig worden of kunnen ze flauwvallen. Heel soms kunnen mensen hieraan ook overlijden.

Wat kan de dokter eraan doen?

Dokters kunnen HCM (nog) niet genezen. De dokter zal vooral kijken welke klachten er zijn en daar iets aan proberen te doen. Vaak geeft de dokter medicijnen en/of adviezen over eten en bewegen. Als er een grotere kans is op hartritmestoornissen, wordt soms een soort pacemaker, ook wel ICD geheten, geplaatst. Dit is een klein metalen kastje onder de huid met draden naar het hart toe. Het kastje kan ritmestoornissen opsporen. Het kan er dan voor zorgen dat het hart weer goed gaat kloppen.

Bij sommige mensen is met onderzoek in het DNA vastgesteld dat zij de DNA-fout hebben die HCM kan veroorzaken. Deze mensen hebben (nog) geen HCM.

Bij hen doet de cardioloog regelmatig onderzoeken om het hart goed in de gaten te houden.

adviezen over eten / bewegen

YoungHeartz