Gedilateerde cardiomyopathie

Verwijde hartspier (DCM)

DCM is een ziekte van het hart. Hierbij is de spierwand van het hart dunner en slapper geworden. Het hart is vaak ook groter geworden. Doordat de spier van het hart slapper is geworden, werkt de spier minder goed. Het hart kan het bloed hierdoor minder goed rondpompen door het lichaam.

Waar komt het door?

Het slapper en dunner worden van de hartspier, kan veroorzaakt worden door een fout in het DNA (erfelijk materiaal). Ook zijn er andere oorzaken, zoals problemen van de bloedvaten en een ontsteking van het hart. Deze andere oorzaken zijn meestal niet erfelijk.

hart met DCM

DNA onderzoek

Hoe wordt het onderzocht?

Bij personen die zelf al last hebben van hun hart, doet de cardioloog (dokter voor het hart) verschillende hartonderzoeken, zoals een echo of scan van het hart en een hartfilmpje.

Om te kijken of de DCM veroorzaakt wordt door een fout in het DNA, kan ook onderzoek worden gedaan: DNA-onderzoek. Dit wordt gedaan door een speciale arts, een zogeheten klinisch geneticus. Bij dit onderzoek wordt in het DNA gekeken of er een fout zit die de DCM kan veroorzaken. Als bij jou zelf of bij iemand in jouw familie zo’n fout in het DNA is gevonden, kunnen andere mensen in jouw familie zich ook laten onderzoeken.

Mensen met deze fout in het DNA hebben dan een grotere kans om later in hun leven ook deze hartziekte te krijgen.

Waar kan je last van krijgen?

Niet alle mensen met DCM hebben dezelfde klachten. Meestal krijgen mensen met DCM pas op volwassen leeftijd klachten.
Soms kunnen ook kinderen klachten krijgen, ongeveer vanaf dat ze 10 jaar oud zijn. De klachten die het vaakst voorkomen zijn:

symptomen dcm

Bij ritmestoornissen raakt het hart erg van slag. Hierdoor kunnen mensen duizelig worden of kunnen ze flauwvallen. Heel soms kunnen mensen hieraan ook overlijden.

Wat kan de dokter eraan doen?

De dokter kan DCM (nog) niet genezen. De dokter zal vooral kijken of je ergens last van hebt en probeert dan iets aan deze klachten te doen. Vaak geeft de dokter medicijnen en/of adviezen over sporten. Als er een grotere kans is op hartritmestoornissen, wordt soms een soort pacemaker, ook wel ICD geheten, geplaatst. Dit is een klein metalen kastje onder de huid met draden naar het hart toe. Het kastje kan ritmestoornissen opsporen. Het kan er dan voor zorgen dat het hart weer goed gaat kloppen.

Bij sommige mensen is vastgesteld dat zij een fout hebben in het DNA (genen) die in hun familie DCM kan veroorzaken, maar dat het hart er nog helemaal goed uitziet. Deze mensen hebben (nog) geen DCM. Zij hebben alleen de erfelijke aanleg. De cardioloog onderzoekt deze mensen regelmatig om het hart goed in de gaten te kunnen houden. Omdat zij wel het fout in het DNA hebben, kunnen ze als ze ouder worden wel nog DCM krijgen.

adviezen over sporten

YoungHeartz