Catecholaminerge polymorfe ventriculaire tachychardie

Elektrische hartziekte (CPVT)

CPVT is een ziekte aan het hart. In het hart is elektrische activiteit (lees hier hoe het werkt). Aan het hart zelf is niets te zien, maar het hart is gevoeliger voor bepaalde stofjes, zogenaamde stresshormonen. Deze hormonen maakt het lichaam als je bijvoorbeeld gestrest bent of je intensief (hard) aan het sporten bent. Ook het kijken van bijvoorbeeld een sportwedstrijd kan zorgen dat het lichaam deze hormonen aanmaakt. Bij CPVT kan het hart hierdoor erg van slag raken (hartritmestoornissen). Hierdoor kunnen mensen met CPVT zich duizelig voelen of flauwvallen. Heel soms kunnen mensen hieraan ook overlijden.

Waar komt het door?

CPVT is een erfelijke ziekte. Niet veel mensen hebben CPVT: het is een zeldzame ziekte.

CPVT effect

hartonderzoeken

Hoe wordt het onderzocht?

Om te onderzoeken of iemand CPVT heeft, zal de dokter een hartfilmpje maken. Vooral op een hartfilmpje terwijl je aan het bewegen bent, kun je goed zien of iemand CPVT heeft. Dit noemen we ook wel een inspanningstest, waarbij je moet fietsen of hardlopen.

Soms wordt ook een langer hartfilmpje gemaakt, bijvoorbeeld een dag en een nacht. Dit wordt een holter-onderzoek genoemd.

Waar kan je last van krijgen?

Niet alle mensen met CPVT hebben hier ook klachten van. Ook hebben niet alle mensen met CPVT evenveel last van hun klachten.
Klachten bij CPVT komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. De klachten die het vaakst voorkomen zijn:

symptomen CPVT

Bij ritmestoornissen raakt het hart erg van slag. Hierdoor kunnen mensen duizelig worden of kunnen ze flauwvallen. Heel soms kunnen mensen hieraan ook overlijden.

Mensen met CPVT krijgen vaak klachten bij intensief bewegen of bij stress.

Wat kan de dokter eraan doen?

Dokters kunnen CPVT nog niet genezen. De dokter zal proberen te zorgen dat het hart niet van slag raakt (hartritmestoornissen). Hiervoor geeft de dokter vaak medicijnen.

Ook kan de dokter adviezen geven over leefstijl, zoals niet meedoen aan competitiesport en dat het beter is om altijd te zwemmen met iemand anders erbij.

adviezen voor competitiesport

YoungHeartz