Brugadasyndroom

Elektrische hartziekte

In het hart is elektrische activiteit (lees hier hoe het hart precies werkt). Bij het brugadasyndroom werkt deze elektrische activiteit niet helemaal goed. Mensen met het brugadasyndroom hebben daardoor een hogere kans op hartritmestoornissen.

Waar komt het door?

Het brugadasyndroom is een erfelijke ziekte. Het wordt vaak veroorzaakt door een fout in het DNA. Ongeveer 25 jaar geleden werd het brugadasyndroom ontdekt door 2 broers uit Spanje. Deze broers hadden de achternaam Brugada. Het brugadasyndroom is naar hen vernoemd. Ongeveer 1 op de 2000 mensen heeft het brugadasyndroom. Mensen uit Azië hebben vaker het brugadasyndroom dan mensen in andere delen van de wereld.

Brugada effect

hartonderzoeken

Hoe wordt het onderzocht?

Meestal kan de dokter het brugadasyndroom ontdekken door het maken van een hartfilmpje. Soms moet er een speciaal onderzoek met een medicijn (een ajmaline- of flecainidetest) worden gedaan. Hierbij krijg je via een infuus een bepaald medicijn.

Met een hartfilmpje kan de dokter dan zien of er door het medicijn kenmerken van brugadasyndroom ontstaan.

Als het brugadasyndroom is ontdekt, zal de cardioloog (dokter van het hart) regelmatig onderzoeken doen om het hart goed in de gaten te houden.

Waar kan je last van krijgen?

Niet alle mensen die het brugadasyndroom hebben, hebben hierdoor ook klachten. Klachten als kind zijn erg zeldzaam.
De meeste mensen met klachten zijn al volwassen. Mannen hebben vaker klachten dan vrouwen.

symptomen Brugadasyndroom

Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn dat mensen duizelig zijn of flauwvallen. Er is dan een ritmestoornis. Als dit gebeurt, is het hart erg van slag. Soms kunnen mensen hieraan overlijden. De klachten treden meestal niet op tijdens sporten, maar juist in rust of tijdens de slaap. Je kunt dus meestal gewoon blijven sporten als je brugadasyndroom hebt.

Wat kan de dokter eraan doen?

Dokters kunnen het brugadasyndroom (nog) niet genezen. De dokter zal regelmatig hartonderzoeken doen, zoals een hartfilmpje, om te kijken of er ritmestoornissen zijn. Als er een grotere kans is op hartritmestoornissen, wordt soms een soort pacemaker, ook wel ICD geheten, geplaatst. Dit is een klein metalen kastje onder de huid met draden naar het hart toe. Het kastje kan ritmestoornissen opsporen. Het kan er dan voor zorgen dat het hart weer goed gaat kloppen.

Mensen met het brugadasyndroom hebben een grotere kans op ritmestoornissen als zij bepaalde medicijnen hebben geslikt. De dokter vindt daarom dat deze medicijnen beter niet gebruikt kunnen worden. Ook kan koorts, bijvoorbeeld als je griep hebt, de kans op ritmestoornissen groter maken. Als mensen met brugadasyndroom koorts hebben, is het goed om één keer een hartfilmpje te laten maken. Hiermee kan de dokter kijken hoe het met het hart gaat.

YoungHeartz