Bij de cardioloog

Dokter van het hart

Als je een erfelijke hartziekte hebt, of een fout in je DNA hebt waardoor je meer kans hebt op het krijgen van een erfelijke hartziekte, zal je vaak met de cardioloog te maken hebben.

Een cardioloog is een dokter voor het hart. Er zijn ook speciale cardiologen voor kinderen, de kindercardiologen.

Sally-Ann Clur (kindercardioloog)

Gesprek

Misschien kom je voor het eerst bij de cardioloog, of heb je hem of haar al eens eerder gezien. Als je voor de eerste keer een afspraak hebt bij deze dokter, zal hij of zij eerst met jou en/of je ouders bespreken hoe het met je gaat.

Hij of zij zal vragen of je ergens last van hebt. Ook zal hij of zij vragen hoe het vroeger met je ging. Heb je toen bijvoorbeeld klachten gehad? Misschien zal de dokter ook vragen of er andere mensen zijn in jouw familie met dezelfde klachten.

Als je al vaker bij de cardioloog bent geweest, zal hij of zij vooral aan jou en/of je ouders vragen hoe het sinds de vorige afspraak met je is gegaan. Zijn er dingen veranderd? Heb je bijvoorbeeld meer last gekregen, of juist minder?

• Stel je vraag aan een dokter
Heb je zelf een vraag voor de cardioloog? Stel deze gerust! De cardioloog zal zo goed mogelijk antwoord proberen te geven op je vraag. Wil je of durf je jouw vraag niet te stellen tijdens het gesprek met de cardioloog? Op deze website is onder “contact” ook een cardioloog beschikbaar om je vraag te beantwoorden.

Onderzoek

De cardioloog zal vaak ook willen onderzoeken hoe het met je hart gaat. Hiervoor kan hij of zij verschillende onderzoeken en testen doen. Klik hieronder om te kijken welke onderzoeken of testen door de cardioloog gedaan kunnen worden.

Bij de klinisch geneticus

Dokter van erfelijke ziekten

Imke Christiaans (klinisch geneticus)

Gesprek

Misschien heb je samen met je ouders een afspraak met de klinisch geneticus. Een klinisch geneticus is een dokter die veel weet van erfelijke ziekten.

Bij de afspraak zal deze dokter jou en jouw ouders verschillende vragen stellen: dit zijn bijvoorbeeld vragen over jouw eigen gezondheid, zoals of je wel eens last van je hart hebt gehad, en soms ook over de gezondheid van mensen in jouw familie.

Ook heb je misschien zelf wel vragen aan de dokter. De dokter zal dan zijn best doen al jouw vragen goed te beantwoorden. De dokter zal je daarnaast uitleg geven over de erfelijke hartziekte, over het onderzoeken van je DNA en wat de uitslag van een DNA-onderzoek voor gevolgen voor jou heeft. Zo’n gesprek met de klinisch geneticus duurt ongeveer 45 minuten.

DNA-onderzoek

Het is ook mogelijk dat de dokter met jou en jouw ouders zal bespreken dat er een DNA-onderzoek gedaan kan worden.

Bij dit DNA-onderzoek wordt onderzocht of er een DNA-fout is wat de erfelijke hartziekte kan veroorzaken. Dit gebeurt als jij de eerste in je familie bent bij wie dit onderzoek wordt gedaan. Voor dit onderzoek is dan veel DNA nodig. Om dit DNA te krijgen, moet dan wat bloed worden afgenomen. Omdat er vaak veel verschillende genen (recepten) moeten worden onderzocht, duurt dit onderzoek lang. De uitslag is er meestal na ongeveer 3 tot 4 maanden.

Het kan ook dat DNA-onderzoek wordt gedaan om te kijken of jij de DNA-fout ook hebt, dat sommigen van jouw familieleden hebben. Omdat bij dit onderzoek maar één gen wordt bekeken, is er niet zoveel DNA nodig. Om het DNA te krijgen, wordt er dan bloed afgenomen, maar vaak kan het ook uit slijm in je mond gehaald worden. Dan hoef je dus niet geprikt te worden. Voordat de uitslag er is, duurt dat best wel een tijdje: ongeveer 1 tot 2 maanden. De dokter zal de uitslag van het onderzoek met jou en jouw ouders bespreken. Meestal doet hij of zij dat via de telefoon. Soms hebben jouw ouders nog afgesproken met de dokter in het ziekenhuis om de uitslag te bespreken.

YoungHeartz