Aritmogene cardiomyopathie

Met veel ritmestoornissen (ACM)

ACM is een ziekte van het hart. Hierbij is het weefsel van de hartspier veranderd. Door de veranderingen in het weefsel kunnen kleine stukjes (de cellen) van de hartspier losraken. Er ontstaan hierdoor kleine littekens. De hartspier kan hierdoor minder goed het bloed rondpompen door het lichaam. Ook kunnen hierdoor hartritmestoornissen ontstaan. ACM wordt ook wel ARVC genoemd; misschien heb je daar ook wel eens van gehoord.

Waar komt het door?

Meestal wordt ACM veroorzaakt door een fout in het DNA (genen).

DNA onderzoek

Hoe wordt het onderzocht?

Bij mensen die zelf al last hebben van hun hart, doet de cardioloog (dokter voor het hart) verschillende hartonderzoeken, zoals een scan van het hart of een hartfilmpje.

Om te kijken of de ACM misschien veroorzaakt wordt door een fout in het DNA (genen), kan ook onderzoek worden gedaan: DNA-onderzoek. Dit wordt gedaan door een speciale arts, een zogenoemde klinisch geneticus. Bij dit onderzoek wordt in het DNA gekeken of er een fout zit die de ACM kan veroorzaken. Als bij iemand in jouw familie zo’n fout is gevonden, kunnen andere mensen in jouw familie zich ook laten onderzoeken.

Mensen met deze fout in het DNA hebben dan een grotere kans om later in hun leven ook deze hartziekte te krijgen.

Waar kan je last van krijgen?

Mensen met ACM kunnen de volgende klachten hebben:

symptomen acm

Bij ritmestoornissen raakt het hart erg van slag. Hierdoor kunnen mensen duizelig worden of kunnen ze flauwvallen. Heel soms kunnen mensen hieraan ook overlijden.

Wat kan de dokter eraan doen?

Dokters kunnen ACM (nog) niet genezen. De dokter zal vooral kijken welke klachten er zijn en daar iets aan proberen te doen. Vaak geeft de dokter medicijnen en/of adviezen over eten en bewegen. Veel en intensief (hard) sporten is bijvoorbeeld niet goed voor mensen met ACM. Als er een grotere kans is op hartritmestoornissen, wordt soms een soort pacemaker, ook wel ICD geheten, geplaatst. Dit is een klein metalen kastje onder de huid met draden naar het hart toe.

Het kastje kan ritmestoornissen opsporen. Het kan er dan voor zorgen dat het hart weer goed gaat kloppen.

Bij sommige mensen is vastgesteld dat zij de DNA-fout hebben die in hun familie ACM kan veroorzaken. Deze mensen hebben (nog) geen ACM. Bij hen doet de cardioloog regelmatig onderzoeken om het hart goed in de gaten te houden.

adviezen over eten / sporten

YoungHeartz